Nacházíte se na archivních stránkách Virtuálního Ďolíčku, klubový web naleznete na https://www.bohemians.cz.

Před pětatřiceti lety se zrodil "vršovický dloubák"

Antonín Panenka v roce 1976 šokoval celý svět.

Ten okamžik změnil život nejen jeho samotného, ale i dalších tisíců a milionů lidí. Večerní Bělehrad se 20. června 1976 oblékl do české trikolory. Reprezentanti se lvíčkem na prsou vyhráli mistrovství Evropy. Navíc způsobem naprosto nečekaným, ojedinělým, dechberoucím...

Finálový zápas evropského šampionátu Československo – Spolková republika Německo skončil 2:2, ačkoliv svěřenci Václava Ježka vedli již 2:0 (druhý gól vstřelil Dobiaš). Rozhodnutí musel přinést penaltový rozstřel. Z československého mužstva postupně skórovali Masný, Nehoda, Ondruš a Jurkemik. Z německého tábora byli úspěšní Bonhof, Flohe a Bongartz. Jejich čtvrtý střelec Höness však Viktorovu branku překopl!

Na řadu se dostal špílmachr Bohemians Antonín Panenka. Hráč s číslem 8 se rozebíhá jako obvykle. V posledních okamžicích před střelou však zpomalí pohyb pravé nohy. Nic netušící německý brankář Maier se vrhá k levé tyči, špička Panenkovy kopačky lehce podkopává míč a ten pomalu plachtí do opuštěného středu branky. Na levém boku ležící německý gólman vyděšeně mrkne přes rameno, vzápětí vyskočí na nohy, nevěřícně zírá na rozhodčího...

Panenka už leží pod hromadou těl jásajících spoluhráčů!

Komentátoři všech světových médií se rozplývají nad genialitou hráče odchovaného nedaleko Botiče. Vymýšlela různé přívlastky a konstruovala přirovnání. Nejčastěji se psalo o "padajícím listu". Čeští novináři měli termín "vršovický dloubák", protože Antonín Panenka je duší vršovických Bohemians. Francie přišla s poetickým přívlastkem "fotbalový básník".

"Západoevropští novináři psali, že jsem z něj udělal šaška. Jeho znal celý svět, kdežto mě tehdy skoro nikdo. Ale tak to myšleno vůbec nebylo. V tu chvíli to byl nejlepší způsob, jak dát gól," vzpomíná s odstupem pětatřiceti let Panenka. "Později jsme se s Maierem několikrát setkali a oba jsme se tomu smáli."

"Vždycky jsem se snažil hrát pro diváky, aby si ze zápasu odnesli nějaký zážitek. Aby si měli v hospodě u piva o čem povídat. A abych z toho měl dobrý pocit i já. Myslím, že se mi to dařilo. Ale někdy mám pocit, že penalta z finále mistrovství Evropy přehlušila všechno ostatní, co jsem kdy na hřišti udělal. A to mě mrzí," dodává legenda Bohemians, autor jednoho z nejslavnějších gólů celé historie fotbalu, který si můžete připomenou nejen na následujícím videu, ale i u záznamu finálového utkání z roku 1976, které vysílá v sobotu 25. června od 19:55 sportovní kanál ČT 4 sport.