Nacházíte se na archivních stránkách Virtuálního Ďolíčku, klubový web naleznete na https://www.bohemians.cz.

Standardky – nová hrozba pro klokany

Na jaře dostali fotbalisté Bohemians každý druhý gól ze standardní situace. Vyjádřeno čísly – Holec kapituloval ve druhé polovině sezóny devětkrát, z toho pět gólů se zrodilo z přímých, rohových nebo pokutových kopů. V posledním utkání v Liberci tak dokonce padly obě branky. Právě standardky hrají na těžkých terénech často klíčovou roli a rozhodují zápasy. Je si toho vědom i trenér <b>Dušan Uhrin mladší.</b> „Každý týden se věnujeme bránění takových situací, ale stále to není ono,“ přiznává kouč.

 Míč stojí v klidu, nejbližší hráč soupeře je vzdálen devět metrů, centr a gól – takový scénář nabídly tři jarní zápasy Bohemians – v Českých Budějovicích, doma se Žižkovem a v Liberci. Na jihu Čech dostala Bohemka dva góly ze standardních situací. Zkázu znamenaly přímé a rohové kopy Sedláčka. "Bránění standardek není zrovna naší nejsilnější stránkou,“ přiznal tehdy po zápase útočník Michal Polodna.  Proti Žižkovu klokani inkasovali  po rohovém kopu krátce po přestávce. „Špatně jsme zareagovali na střídání soupeře a nebyl pokrytý Oravec," řekl po zápase trenér Uhrin. Také po Liberci připomněl kouč věty z minulých tiskovek. „Celý týden jsme se na bránění standardek připravovali, ale udělali jsme při nich znovu chyby.“

Už to není náhoda. Je chyba v systému nebo v jednotlivcích? „Zmíněné góly jsou důsledkem nezodpovědnosti jednotlivců. Také Lukáše měl v Liberci bránit jeden hráč, který ho prostě neuhlídal. Individuální chyby pak sráží celý tým,“ říká k problému nejmladší trenér v lize a dodává: „Při standardních situacích kombinujeme zónovou a osobní obranu. Některé hráče prostě musíme bránit osobně, zbylí fotbalisté vykrývají prostor.“ Z tribuny se zdá, že určitý díl viny má také brankář Peter Holec. Často stojí přikovaný na brankové čáře a nejde do soubojů na malém vápně. „Konkrétně gól v Liberci vůbec nejde na Holcův vrub. Když skáčí s hráčem tři obránci, tak by se tam gólman jen těžko dostával“ stírá z gólmana odpovědnost za branku Lukáše trenér Uhrin.

Právě standardním situacím věnoval trenér velký prostor na úterním pozápasovém rozboru. „Asi tady byla moc velká euforie po předchozích výsledcích. A to se nám vymstilo. Byl to nepovedený zápas po všech stránkách, především záloha mě zklamala,“ nastínil trenér směr, kterým se ubíralo jeho hodnocení. První jarní porážka nesla znaky ostudy, ale hráči chtějí co nejrychleji zapomenout. „Hned druhý den ráno po utkání jsme měli trénink, aby se vše vrátilo do starých kolejí a už myslíme na Hradec,“ zakončil Dušan Uhrin neveselé hodnocení nepovedené taškařice.