Nacházíte se na archivních stránkách Virtuálního Ďolíčku, klubový web naleznete na https://www.bohemians.cz.

Jaká bude na jaře sestava?

Fanoušci Bohemians už se chystají na první zápas jara. V neděli vyběhnou Klokani proti rezervě pražské Slavie. V 10:15 na Strahově tisíce příznivců zelenobílých poprvé uvidí v mistrovském zápase i zimní posily. Jak moc se změní kádr? „Máme hodně nových tváří a oproti podzimu máme kvalitnější kádr. Příprava byla vynikající, až mám obavy, jak se to projeví,“ říká trenér Zbyněk Busta. Podle předpokladů redakce Virtuální ďolíčku se v prvním zápase v základní sestavě může objevit až šest nových tváří.

Jaká bude na jaře sestava?

BRANKÁŘI
Ačkoliv na postu brankáře neměla Bohemka vážnější problémy, trenér Zbyněk Busta změnil složení gólmanské dvojice. Podzimní jednička Štěpán Kolář odešla na hostování do divizního Kácova. Bohemka přes zimu zkoušela i brankáře Českých Budějovic Kafku, ale nakonec angažovala jiného gólmana. Z Itálie přichází osmadvacetiletý Milan Zahálka, který od dvou let žil na Apeninském poloostrově. „Během přípravy se postupně zlepšoval. Oproti Charvátovi je vyzrálejší především psychicky. Vyřazuje z něho jistota a klid, což přenáší i na obránce. Má dobrý přehled o hře – to jsou jeho přednosti,“ charakterizuje novou posilu trenér Busta. Zahálka bude působit ve dvojici s Martinem Charvátem. „O jedničce zatím nemám jasno,“ tvrdí Busta, ale dle přípravných zápasů se dá předpokládat, že v brance začne třetiligové jaro Zahálka.

OBRÁNCI
Celý podzim trenér Busta nebyl spokojen s hrou na pravé straně obrany. Pro jaro je tento post vyřešen. „Lepili jsme to ofenzivními hráči, které jsme přeškolovali na obránce. Teď jsme získali typické obránce, kteří mají dobrý start na míč, kvalitní výskok a jsou zvyklí na tomto postu hrát. O pravý kraj spolu budou soupeřit Nešpor a Buldra,“ hodnotí Busta. Nešpor přišel ze Sparty Krč, Buldra působil v kádru ligových Blšan. Stoperská dvojice zůstává stejná – jistota v podobě Freislera a Lukáše je ještě podtržená mladými Škodou a Pávkem na lavičce. Na levém kraji se během podzimu velmi dobře rozehrál Václav Kotrba, ale teď má zdatného konkurenta. „Přivedli jsme ze Slovenska Tomáše Knapa. Ještě se musí jeho přestup doladit, ale výrazně si říká o základní sestavu,“ dodává Busta.

ZÁLOŽNÍCI
Tady začíná ofenzivní část týmu, která by měla být na jaře doménou Bustova výběru. „Bude velký boj o střed zálohy. Přestože odešel Tomáš Kuchař, je tu velká konkurence. O dvě místa středních záložníků se perou Vágner, Rosický a Dian,“ říká Busta. Jiří Vágner ještě na podzim hrál proti Bohemce s kapitánskou páskou Jablonce, teď už je hráčem Bohemians 1905. „Stává se z něj osobnost týmu. Myslím, že na jaře ukáže fanouškům svoji kvalitu. Přes zimu se hodně zlepšil Jiří Rosický a po zranění se do hry dostává Michal Dian,“ vypočítává Busta sílu ve středu zálohy. O pravém záložníkovi má kouč jasno. „Z Jablonce jsme přivedli Kotyzu, který jasně převyšuje všechny své konkurenty.“ Na levé straně bude mít však trenér trochu problémy. „Na post levého záložníka jsme přivedli Gonose, který se ale hned na začátku svého působení zranil. V souboji si zlomil lýtkovou i holenní kost a na půl roku na něj můžeme zapomenout. Na levé straně může hrát například Horváth nebo některý ze středních záložníků. Mám připravenou variantu i se třemi útočníky, kdy by jeden z útočníků vykrýval právě tuto levou část,“ odtajňuje Busta své plány. Zálohu opustil oblíbený Jiroušek, kterého si z hostování stáhl Jablonec a následně ho poslal do Hradce Králové. „Myslím, že tuto díru v pohodě zacelíme,“ prohlašuje Busta.

ÚTOČNÍCI
V útoku kumuluje velká kvalita. Nejlepší střelec podzimu Dalibor Slezák dostal do útoku nového parťáka – do ďolíčku se vrátil z Mostu Tomáš Kulvajt. „Je tady velká konkurence, ale to je důležité pro mužstvo. Hrajeme náročný presink, což útočníky brzy vyčerpá. Je skvělé mít připraveného hráče, který se kvalitou vyrovná těm na hřišti. Myslím si, že by to mohly být zlomové okamžiky zápasu, když ve druhé půli přijde na hřiště tak kvalitní čerstvý hráč. Slezák, Strnad i Kulvajt jsou vyrovnaní,“ prohlašuje Zbyněk Busta.

Předpokládaná sestava podle Virtuálního ďolíčku:
Zahálka – Nešpor, Freisler, Lukáš, Knap – Kotyza, Rosický, Vágner, Horváth – Slezák, Kulvajt.