Nacházíte se na archivních stránkách Virtuálního Ďolíčku, klubový web naleznete na https://www.bohemians.cz.

Velké změny v sestavě - chyběl i kapitán

Nevýrazné výkony v posledních zápasech přiměly trenéra Zbyňka Bustu udělat výrazné změny v základní sestavě. V Teplicích nastoupili čtyři hráči, kteří nebyli v základu v předchozích zápasech. "Zkušení fotbalisté mužstvo ve slabých chvílích nepodrželi. Oni měli vyvést tým z krize a to se nedařilo. Takže jsme vsadili na mládí," zdůvodňoval změny trenér Busta. Jaké změny a proč trenér udělal?

Velké změny v sestavě - chyběl i kapitán

Pro připomenutí vám předkládáme sestavy Bohemians 1905 z posledních dvou zápasů.
Bohemians proti Krči:Zahálka - Nešpor, Lukáš, Freisler, Kotrba - Kotyza (73. Chod), Rosický, Dian, Vágner - Strnad (63. Strnad), Slezák.
Bohemians proti Teplicím B:Charvát - Nešpor, Lukáš, Pávek, Kotrba – Kotyza (86. Růžička), Dian, Vágner, Bartek (75. Strnad)- Slezák, Kulvajt (90. Rosický).

BRANKÁŘ

V Teplicích se v brance objevil Martin Charvát. Na začátku jara stál mezi tyčemi Milan Zahálka, teď však přišla změna. "V týdnu jsme rozhodli, že určíme jasnou brankářskou jedničku. Vedl jsem s asistentem Petrem Kostelníkem určitou polemiku a nakonec jsem rozhodl, že jedničkou bude Martin Charvát. Chci, aby gólman více komunikoval s obranou a to Charvát splňuje. Pokud si to nepokazí sám, třeba životosprávou, tak má moji důvěru," konstatuje Busta. Dvojku tedy bude dělat Milan Zahálka. Na hostování v divizním Kácově je ještě Štěpán Kolář, který se vrátí do Bohemians v létě.

OBRANA

V základní sestavě podruhé na jaře chyběl kapitán Tomáš Freisler. Poprvé to bylo v Karlových Varech, kde ho přemohla střevní viróza, tentokrát nenastoupil z výkonnostních důvodů. Na místě stopera se vedle Lukáše objevil mladý Pávek. "Potřebovali jsme do hry dát trochu techniky. V poslední době jsme balóny jen nakopávali. Pávek je rychlostní typ, která umí i přihrát po zemi. Naší hře prospěl," zdůvodňoval Busta změnu na pozici stopera. Bohemka má druhou nejlepší obranu v ČFL. V 21 zápasech dostala jen 18 gólů, šestatřicetiletý Freisler patřil na podzim k oporám zadních řad a navíc nosil kapitánskou pásku. "Teď ale zaostával v rychlosti. Čekal jsem od starších hráčů více, když se týmu nedařilo," dodal Busta. Po Freislerovi převzal pásku stejně starý Dalibor Slezák.

ZÁLOHA

Na lavičce zůstal sedět zkušený Jiří Rosický, který se na hřiště podíval až v poslední minutě. Na jeho post defenzivního záložníka se posunul Vágner a na levý kraj zálohy naskočil dorostenec Bartek. "Potřebovali jsme rozhýbat střed hřiště. Defenzivní záložník má na starosti velký prostor a Vágner to dnes všechno oběhal. Hrál velmi dobře a hned se to projevilo na výkonu celého týmu," hodnotil Busta Vágnerův výkon. Jiří Vágner přišel v zimě z Jablonce právě na post defenzivního záložníka, ale zlepšená forma Rosického ho vytlačila na levý kraj středové řady, kde nepůsobil příliš jistým dojmem. "Levý kraj zálohy nás od začátku jara hodně trápil. Zranil se Gonos a pořád jsme to trochu lepili. Proto jsem povolal Bartka z dorostu, který přinesl patřičné oživení. Pohybem si říkal o balón, byl přímočarý a před vápnem na něj bylo hodně faulů," říkal Busta k výkonu nadějného dorostence. Bartek nastoupil ve čtvrtek za dorost v Blšanech a odehrál 75 minut.

ÚTOK

Poprvé se v základní sestavě objevil útočník Tomáš Kulvajt. Původně se předpokládalo, že bude součástí základu od prvního jarního zápasu, ale zranění kolena ho vyřadilo těsně před začátkem druhé poloviny soutěže. "Tomáš byl na vyšetření, ale zatím se nic neprokázalo. Uvidíme, jak ho to bude trápit dál. Na konci zápasu v Teplicích ho koleno znovu bolelo, proto střídal," popsal současný stav trenér Busta. Tomáš na tréninku 17. března špatně kopl do míče a pochroumal si kolenní vazy. Trénoval jen sporadicky a nastupoval na konce zápasů. Poslední týden už byl s mužstvem a proto se ho trenér Busta rozhodl zařadit mezi vyvolených jedenáct. "Dokáže podržet míč v šestnátce, je hodně běhavý. To je jeho velký přínos," prohlásil Busta. Kulvajt ze sestavy vytlačil Miloslava Strnada, který jaro odstartoval skvělým výkonem proti Jablonci, ale poté se herně trápil. "Kulvajt se navíc ochotně i vracel, bránil a získával míče v hloubi pole," zdůraznil Busta výhodu oproti Strnadovi.