Nacházíte se na archivních stránkách Virtuálního Ďolíčku, klubový web naleznete na https://www.bohemians.cz.

D-žáci vstoupili do divize domácí remízou

Divizní soutěž žáků začala tento víkend druhým kolem, za deštivého počasí přivítali ve své divizní premiéře B a D žáci Bohemians 1905 na šeberovském hřišti tým Doubravky. Starší žáci podlehli soupeři 0:2, mladší žáci s Doubravkou remizovali 2:2. Podrobnou reportáž ze zápasu mladších žáků naleznete uvnitř článku.

D-žáci vstoupili do divize domácí remízou

Soupeř rozehrál, ale již za chvíli měli míč na kopačkách „Klokani“. Soupeře přehrávali a na jeho branku se valil jeden rychlejší útok než ten druhý. Aktivnější v tomto ohledu byla jednoznačně levá strana, kde „vládl“ Vltavský. Kocourek se však nechtěl nechat zahanbit a s Čapkem pracovali velice šikovně. Je sice pravda, že prvních pět minut nebylo toto duo v soubojích stoprocentní, ale časem se to lepšilo.

Soupeř se na naší půlku dostal pouze sporadicky, a když už, tak si s jejich útoky poradila naše obrana. Někdy se štěstím a někdy s dílem „viny“ samotný soupeř. Šrámek v brance Bohemky moc práce neměl. Tři střely, z toho dvě na branku, ho nemohli nikterak rozrušit, a proto měl větší práci s naší rozehrávkou než se soupeřem. Jednou došlo i k nedorozumění mezi stoperem Brakem a právě Šrámkem, ale soupeř toho naštěstí pro Bohemku nedokázal využít. Ale zato gólman hostí si musel připadat jako na tréninku. Na něj letěla jedna rána za druhou. Co minuta, to nějaká – nutno říci – pohledná akce ze strany vršovických. Středové duo Blecha – Trčka rozdávalo nádherné balóny za obranu a na jeden takový si naběhl zleva úplně volný Vltavský a po úniku chladnokrevně zakončil nad gólmana, který nestihl včas vyběhnout. Jedna nula a to „až“ v 18. minutě. Zápas chtěli zelenobílí evidentně co nejdříve rozhodnout a proto ze svého aktivního presinku a napadání soupeře nepolevili. Po jednom z rohů se do zakončení dostal Brak, který však z chumlu hráčů dokázal nakopnout balón pouze do břevna a za pár vteřin ve skluzu do prázdné branky strefil pouze tyč. O dvě minuty později se opět dostal aktivní Vltavský do obrovské šance, ale ve skluzu - ze stejné pozice, jako před chvílí Brak – trefil pouze nadskakujícího protihráče. Nebyla to sice jednoduchá střela, ale stoprocentně měla skončit za brankovou čáru. Střelecky naprázdno nechtěli vyjít z tohoto duelu ani již zmiňovaní středopolaři, jenže Blecha pálil třikrát mimo a Trčka zase třikrát levačkou a tak se skóre nezměnilo.

V druhém dějství Bohemka na soupeře nevlétla, tak jako v prvním poločase, ale i stále měla více ze hry. Z ojedinělého útoku se soupeři vyskytla možnost rohového kopu a ten ji využil stoprocentně. Doubravka srovnala na 1:1. A to nebylo všechno! Po neomluvitelné a kolosální chybě Braka se do šance dostal soupeřův útočník. Zpomalil a chtěl brankáři udělat kličku. Šrámek dobře vystihl směr a už už sahal po balónu, jenže se skvěle vrátil Vodrážka a odkopl před útočníkem balón do zámezí. Vzápětí do něj útočník „najel“ a střetnutí odnesli oba celkem vážně. Štěpán se z bolavých zad celkem rychle oklepal, soupeř se šel za čáru napít a „zpamatovat“. Rozhodčí k údivu všech přítomných odpískal pokutový kop. Nůž do zad v podobě pokutového kopu nařídil jinak bezchybně pískající rozhodčí. Dalo by se říct – trochu sporná penalta. Ale co.... Co pískne rozhodčí je svaté a Bohemce nezbylo nic jiného než souhlasit. I když gólman vystihl směr, nebylo mu to nic platné, k tyčce kopnutá penalta znamenala změnu skóre na 1:2. V tu chvíli nabuzeni se „Klokani“ rozhodli na soupeře vtrhnout. Ten to pochopil a stáhl se do své šestnáctky. V 19‘ se po rohovém kopu strefil Vojta Brak. 2:2 a Bohemka vycítila šanci. Od té doby se balón snad nevzdálil dva metry od šestnáctky soupeře. Jeden balón za druhým létal do velkého vápna Doubraváků. Jenže v přehuštěném prostoru se prostě nenašel ani centimetr místa na procpání balónu za záda gólmana. Bohemáci byli už bezmocní a nevěděli jak na soupeře. Pak se ale najednou opřel do míče Šimon Trčka. Na poslední chvíli gólman hostí vyrazil tečovaný balón nad břevno. Nastavují se tři minuty a balón stále na půlce soupeře. „Prešovský beton“ se zdá, že už uschnul a postavenou zeď před brankou by neprorazil snad ani buldozer. Prostě to nešlo! Rozhodčí dnes naposledy fouká do píšťalky. Soupeř se raduje. Proč by ne – vytěžil z minima alespoň bod a spolu s výhrou 2:0 starších žáků se jim „výlet“ do Prahy vyplatil.


Statistiky:

Bohemians 1905: I. poločas = 13 střel na branku a 8 mimo, 1 ofsajdy a 3 rohy; II. poločas = 7 střel na branku a 5 mimo, 3 fauly a 3 rohové kopy

Doubravka: I. poločas = 2 střely na branku a 1 mimo, 2 fauly a 1 rohový kop; II. poločas = 3 střely na branku a 1 střela mimo, 5 faulů, 1 ofsajd a 1 rohový kop


Sestava:
Šrámek – Ondongo, Brak, Vodrážka, Kumprecht – Vltavský, Blecha, Trčka, Kocourek (47‘ Begič) – Puczok (42‘ Šulc), Čapek

Individuální statistiky:

Nejaktivnějším střelcem byl Šimon Trčka, který svůj projektil vypálil na branku šestkrát a plus přidal jednu ránu mimo. Pětkrát vystřelil na branku obránce Brak. V ofsajdu se vyskytl jenom Puczok, i když to bylo velmi na hraně. Fauloval pouze Blecha a Vodrážka (penalta).

Góly:

I. poločas: 18‘ Vltavský

II. poločas: 7‘ Doubravka, 17‘ Doubravka, 19‘ Brak


Vyjádření k zápasu – trenér Bohemians 1905 Jaroslav Köstl:

Mísí se ve mně dobrý pocit z povedeného bojovného výkonu a špatný pocit z výsledku. I když, jak moc špatný ten dnešní výsledek je, ukáže až další průběh soutěže. Sám jsem byl v podobné situaci ve Spartě, kdy jsme asi před dvěma lety v prvním kole Přeboru jeli do Podolí a remizovali tam 1:1. Po utkání jsem byl naštvaný, protože Podolí bylo v soutěži nováčkem. Na konci soutěže ale bylo jasné, že jsme remizovali na hřišti druhého nejlepšího celku soutěže.

Přesto jsem z dnešního výsledku hodně zklamaný. Za předvedený výkon jsme si zasloužili vyhrát. Soupeř vytěžil doslova z minima maximum, pravdou však je, že góly padly po hrubých chybách jednotlivců. Při první gólu špatně odehrál balon Vodrážka a byl z toho roh soupeře. Další věcí je špatně ubráněná standartka, ale spíše mi vadí to, že triviální chybou k rohu vůbec došlo. Druhý gól padl po fatální chybě Braka, tedy hráče od kterého bych to čekal ze všech nejméně. Ale to se stává. Bez chyb by góly nepadaly.

Už po prvním poločase jsem ho upozorňoval na slabší rozehrávku, ale v druhém dějství namazal míč na nohu soupeři, ten šel na Šránmka sám, po zásahu balon zůstal před čarou. Jako první se k němu před soupeřem přiřítil Vodrážka a ve skluzu ho evidentně odehrál. Pak až přes jeho nohy spadl útočník soupeře. Rozhodčí tedy nepřesně nařídil pokutový kop, ze kterého jsme následně inkasovali.

Naštěstí jsme stačili po rohovém kopu rychle vyrovnat, kdy své parametry uplatnil Brak a alespoň částečně odčinil svou chybu.

Od začátku utkání jsme v počasí, které spíše nahrávalo statnějšímu soupeři působili daleko fotbalověji a je škoda nevyužitých šancí. Kdyby to bylo po poločase 4:0, tak nikdo nemohl říct ani slovo. Ale nejsme schopní dotlačit balon ani do prázdné brány.

Kluky však musím pochválit za nezměrnou bojovnost, kterou dnes prokázali a také za jejich charakter, kdy se za nepříznivého stavu "nesložili" a dostali soupeře pod ohromný tlak. Že jsme z něj nedokázali vstřelil více než jeden gól je věc druhá...

Z utkání si vezmeme mnoho ponaučení a pevně věřím, že příště již to bude za tři body.