Nacházíte se na archivních stránkách Virtuálního Ďolíčku, klubový web naleznete na https://www.bohemians.cz.

Jan Morávek středem zájmu klubů i médií

Příběh přestupu Jana Morávka začíná nabírat obrátky. Alespoň pro média. V posledních dnech se opět množí spekulace o zájmu českých i zahraničních klubů. „Během podzimu jsme veškerou aktivitu okolo Honzy tlumili, aby se v klidu koncentroval na fotbal. Po skončení podzimu má Mori více času na školu a může se vyrojit i více spekulací o jeho možném přestupu. To ničemu nevadí, naopak jsme rádi, že o hráče Bohemky je takový zájem,“ řekl v úterý na setkání s fanoušky Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905. „Nicméně stále platí to, co se řeklo již v létě. Honza chce zůstat v Bohemce, Bohemka má zájem o totéž a jaro by měl devatenáctiletý záložník odehrát v Ďolíčku,“ dodal ředitel klubu. "Mori" se v současné době věnuje především škole, kde dohání zameškanou látku.

Jan Morávek středem zájmu klubů i médií

Opakovaně se objevují informace o zájmu Sparty o Jana Morávka. „Několikrát jsme potvrdili a uděláme to znovu, že Sparta má zájem o Honzu, oslovila nás, ten zájem trvá již přes rok a náš postoj zůstává stejný. Postupujeme ve spolupráci s Honzou, jeho manažerem i rodiči. Nabídku Sparty a následně i Slavie a Liberce jsme s díky odmítli s tím, že preferujeme přestup do zahraničí. Ze dvou důvodů – kvůli finanční atraktivitě pro klub a kvůli sportovnímu růstu hráče,“ zopakoval Přibyl stanovisko klubu. Z českých klubů se nabídka skládala vždy ze dvou složek – z finanční částky za přestup, která u každé nabídky přesáhla deset miliónů korun a hráčskou náhradu. „Vážíme si každé nabídky, ale respektujeme i přání hráče. To se týká nejen nabídek z Česka,“ dodal Přibyl.

Přístup Jana Morávka, který si nedávno odbyl i premiérový start za jednadvacítku, oceňuje i sportovní ředitel Bohemians 1905 Jiří Steinbroch. „S podobným přístupem hráče se setkáte jen velmi výjimečně. U Honzy se sešlo několik jedinečných věcí – charakter hráče, rozumní rodiče i manažer a v neposlední řadě i přístup klubu. Bohemka má v Honzovi velkou cennost a to nemyslím jen materiálně,“ prohlásil sportovní ředitel. Výjimečnost hráče potvrzuje i trenér Pavel Hoftych. „Za svoji trenérskou kariéru jsem se setkal jen s jedním podobným hráčem – Edou Lasotou ve Zlíně. Honza má nevídané věci na tréninku a velké fotbalové kvality, ale společně pracujeme ještě na jeho přístupu. Je moc hodný, jako celá Bohemka. Měl by být víc drzý, protože až jednou půjde jinam, bude mít okolo sebe samé hladové vlčáky a prosadí se jen silné povahy. K tomu se ho snažím vést,“ řekl kouč Klokanů.

O Morávka je zájem nejen z Česka, ale především ze zahraničí. „Během uplynulého roku se na Bohemce vystřídalo hodně pozorovatelů, měli jsme už nějaká základní jednání, protože na přestupu se musí pracovat několik měsíců dopředu. První možným termínem pro odchod Honzy Morávka je léto 2009,“ líčí další možný vývoj Lukáš Přibyl. Zájem o Honzu je z Itálie, Nizozemska, Francie a Německa. „S několika kluby vedeme základní komunikaci, ale zatím nepadly konkrétní částky, jen specifikujeme různé formy plnění ze strany klubů,“ popsal současný stav ředitel Bohemky. „Mori“ má dostatek času rozhodovat se mezi větším počtem zájemců. Například se pojede podívat na stadion Schalke 04, nedávno nasál atmosféru anglického stadionu v Sheffieldu, kde hrál za jednadvacítku. „To byl velký zážitek,“ přiznal po příjezdu. „Chceme, aby si Honza prohlédl více možností a poté se podílel na rozhodnutí, kam zamíří. Ceníme si jeho přístupu, a proto se nebudeme rozhodovat jen dle finanční nabídky pro klub, ale také podle názoru hráče,“ upozornil Přibyl.

Případný přestup Jana Morávka nemusí rovnou znamenat odchod z Bohemians. „Honza by měl odejít do klubu, kde bude hrát. Je také možné, že ho koupí klub z některé z vyspělých lig a nechá ho v Bohemce ještě na nějaký čas na hostování. Těch variant je opravdu hodně. Prakticky jisté je, že Honza bude i na jaře hrát za Bohemku,“ uzavřel Lukáš Přibyl další možné spekulace o přestupu Jana Morávka.