Nacházíte se na archivních stránkách Virtuálního Ďolíčku, klubový web naleznete na https://www.bohemians.cz.

Dresy Bohemky oblékly africké děti

Charitativní projekt VŽDYCKY JSME S VÁMI! Bohemka na plné obrátky spustí a představí na jaře 2009, ale již v čase Vánoc chce pomáhat potřebným. Bohemka chce v rámci svých možností pomáhat doslova po celém světě. „Vždy to není jen o penězích. Nejčastěji se chceme věnovat dětem, protože ty si tu pomoc nejvíce zaslouží. Bohemka prošla těžkou dobou a spolehla se na pomoc všech ostatních. Teď přišel čas, kdy by Bohemka měla část této pomoci vracet a ukázat, že je schopna pomoci i ona. Zároveň tím dáváme světu signál, že tu nejsme jen kvůli honbě za body a za penězi. Naším jediným smyslem práce není prát se o jméno, o logo, o peníze. Chceme hrát fotbal, dělat radost lidem a pokud možno i pomáhat,“ shrnul základní motivy charitativního projektu Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905. Díky tomuto projektu se do dresů Bohemians 1905 mohli obléknout například i nadějní fotbalisté v Africe.

Dresy Bohemky oblékly africké děti

Ghana je velkou zásobárnou světového fotbalu. Fotbal je v této africké zemi zábavou tisíců chlapců, fotbal je cestou, jak se dostat do Evropy a jak zajistit několik generací rodinného klanu. „Vypravili jsme se s kolegy do Ghany, abychom poznali zdejší výchovu ve školách, růst a potenciál fotbalistů a abychom zjistili možnosti projektu, který by byl výhodný pro Ghanu i pro české fotbalové kluby,“ popisuje základní motivy cesty do Afriky hráčský manažer Jiří Stejskal, který má v Bohemce pod dohledem několik „svých“ fotbalistů, například Jana Morávka. „Navštívili jsme školu v ghanském hlavním městě Accra. Je to jedna z místních základních škol, kde vyrůstají i nadějní fotbalisté,“ vysvětlil Stejskal. Česká výprava přivezla do Ghany fotbalové vybavení, na kterém se podílela i Bohemka – kopačky, míče, dresy, plakáty. „Lidé v Ghaně fotbal milují, je pro ně vším. Cokoliv se týká fotbalu, je zde hodně ceněno. Českou republiku znají jen díky fotbalu. Všichni znají Čecha, Rosického. Sice neví, kde leží Česká republika, ale řadí nás mezi bohaté státy vedle Anglie a Německa, protože máme stejně dobré fotbalisty,“ přibližuje Jiří Stejskal zkušenost po návštěvě Ghany.

Dresy Bohemians 1905 na sebe navlékli žáci základní školy, které vybrala ředitelka školy. Bylo to vyznamenání pro nejlepší fotbalisty. Paní ředitelka si zároveň do ředitelny na čestné místo pověsila i plakáty Bohemians a české reprezentace. „Ve školách je velký hlad po fotbale, ale není zde dostatek vybavení. Proto bylo pro všechny velkým svátkem, když jsme přivezli balóny, kopačky a dresy. Když jsme viděli ohlas, plánujeme, že v blízké budoucnosti přivezeme ještě další základní vybavení, protože radost dětí je tou největší odměnou,“ říká Jiří Stejskal. Mladí fotbalisté se tady prohánějí na antuce, základna je opravdu široká, Ghana patří mezi nejlepší na světě v mládežnických kategoriích. „Mají tady dobře propracovaný systém. Na základních školách prakticky všichni kluci hrají fotbal, u každé školy jsou branky. Z těchto dětí se vyberou ty nejlepší do akademií, kde pak mladíci od patnácti do devatenácti studují i trénují. Nejlepší z akademií pak hrají místní Premier league, což je první ghanská liga. Ovšem evropské kluby si hráče vybírají už na akademiích, kdy ještě nemají smlouvu,“ vysvětluje Stejskal.

Bohemka se tak dostala do srdcí mladých fotbalistů z Ghany. Pomohlo to potřebným a navíc možná v budoucnu některý z mladíků oblékne zelenobílý dres přímo v Ďolíčku.